Top 5 najiščekivanijih naslova godine

Written by admin

August 24, 2024

1. Lucy Cooke, Bitch: A revolutionary guide to sex, evolution & the female animal

Foto: Web

Ova knjiga dat će vam jedan duboki uvid u činjenicu bivanja ženom. Što to znači biti žena, biti slabiji spol, paziteljica i majka? Posljednjih se nekoliko desetljeća sve veća pažnja posvećuje zoologiji i evolucijskoj biologiji. Autorica Lucy Cooke, u ovome nas djelu upoznaje s buntovnim životinjama, i znanstvenicima koji ih proučavaju redefinirajući ženke svih vrsta.

Djelo “Bitch: A revolutionary guide to sex, evolution & the female animal” govori o ženkama određenih vrsta i njihovu opstanku: upoznajte ženke lemura s Madagaskara, naše drevne rođake primata koji dominiraju psihički i politički nad mužjacima svoje vrste. Ili, u knjizi saznajte o ženkama albatrosa koje se udružuju u ženske parove kako bi podizali svoje mlade na Havajima. Ženke merkata iz pustinje Kalahari, najsmrtonosnijeg sisavca na planeti, jednako tako ćete imati prilike upoznati u ovoj knjizi. Lucy Cooke oduševit će vas svojim prikazom seksa, seksualnog identiteta i seksualnosti u životinja te dati uvid u način na koji su sile evolucije oblikovale evoluciju.

2. Stephen King, Fairy Tale

Foto: Web

Jedan od najčitanijih i najznačajnijih pisaca današnjice, Stephen King, ovom knjigom vraća se na hrvatsku književnu scenu. Žanr ove knjige mogao bi se opisati kao dark fantasy, a prati sedamnaestogodišnjeg mladića Charlija Reada koji nasljeđuje ključeve skrivenog, zagrobnog carstva, u kojemu se pronađe zarobljen u borbi između sila dobra i zla. No, Charlie je samo običan srednjoškolac, odličan u bezjbolu i američkom nogometu, ali  i solidan učenik. Charlijev je život sve samo ne bajkovit, naime, njegova je mama poginula u nesreći kad je Charliju bilo 10 godina, a otac je pokleknuo alkoholizmu. Sa 17 godina, Charlie upoznaje psa Radara i njegova vlasnika Howarda Bowditcha, čiji ga životi počinju intrigirati – pogotovo zvukovi iz Bowditchova dvorišta. Charlie uskoro počinje obavljati poslove za gospodina Bowditcha, dok prema psu Radaru razvija neobičnu naklonost. Nakon Bowditchove smrti, Charlie nasljeđuje kasetu s pričom u koju je nemoguće vjerovati. No ono što Bowditch zna, jest tajna, koja vodi u drugi svijet. Zavirite u ovu knjigu i pročitajte što se krije u ovoj pripovijesti o jednom psu i jednom sedamnaestogodišnjaku, koji znatiželjno, na pragu mladosti, otkriva svijet.

3. Gillian McAllister, Wrong Place Wrong Time

Foto: Web

Knjiga “Wrong Place Wrong Time” mješavina je trilera i SF-a, ili nečega gdje se ta dva žanra susreću. Radnja djela odvija se jedne listopadske večeri, kada se Jenin život zauvijek mijenja – nagore. Naime, njen sin ubija čovjeka u njenu prisustvu. Iako nije svjesna što se pred njom upravo odvilo, njezin je plan učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi zaštitila vlastitog sina. Jer, Jen ne zna tko, ili kako, nego samo jedno – sin tinejdžer bi mogao izgubiti sve zbog jednog nesmotrenog poteza. No onda se počinje događati nešto neuobičajeno – svako jutro budiš se jedan dan prije prethodnoga, još jedan dan prije ubojstva, što je prilika da to ubojstvo spriječiš.  Jedino što znamo jest ovo – u prošlosti leže odgovori, a na nama je da ih pronađemo.

4. Fredrik Backaman, The Winners

Foto: Web

Roman “The Winners” prati dvoje mladih ljudi, Mayu Andersson i Benjija Ovicha, koji se vraćaju u svoj rodni šumski gradić Beartown, gdje se ponovno susreću sa svojim prijateljima iz djetinjstva. U zraku je atmosfera optimizma i blagostanja, koja se pojavljuje u obliku novog klizališta, koje je sagrađeno pokraj jezera. Međutim, prošle su dvije godine, a nitko u gradu Beartownu ne želi razgovarati o događajima koji su se zbili. Jaka ljetna oluja nanijela je veliku štetu gradu Beartownu a ovdje je i rivalstvo gradova Beartown i susjednog grada Heda, načeto preko sportskih natjecanja njihovih hokejskih timova. Mayini roditelji, Peter i Kira pod istragom su zbog sumnjivih poslova hokejaškog tima, a Amat – nekadašnja zvijezda hokejaškog tima grada Beartowna – potpuno se izgubio nakon ozljede i neuspjelog pokušaja ulaska u NHL. Stalno prisutne tenzije dvaju gradova uzrokuju samo daljnji bijes i nasilje. Istovremeno, jedan četrnaestogodišnjak otuđuje se od okoline svoga grada i odlučuje se osvetiti zajednici koja je odgovorna za smrt njegove nikad zaboravljene sestre. Dječak je nabavio pištolj ima pakleni plan kako ostaviti Beartown u velikim gubicima. Ne zaboravite pročitati ovaj bolno potresan i emotivan roman o gubicima, dobicima, a ponajviše – o životu.

5. Sara Gay Forden, House of Gucci

Foto: Web

Senzacionalna priča o modnom carstvu obitelji Gucci jedna je pripovijest koja biva obavijena velom tajne. Pitanje koje nam se ovdje nameće jest sljedeće: je li Patricia Reggiani ubila bivšeg muža Maurizija Guccija, 1995. godine zato što je bjesomučno trošio novac? Ili je to učinila jer je je njezin bivši muž, modni mogul, namjeravao oženiti svoju ljubavnicu, Paolu Franchi? Možda ona to nije uopće učinila, da, postoji i ta mogućnost. U ovoj zadivljujućoj i potresnoj priči o usponu i padu jedne obitelji iz pera Sare Gay Forden saznajemo mnogo, možda čak i više od nedužnih promatrača razarajućih scena koje su pratile ovu znamenitu obitelj u ’90-im godinama prošlog stoljeća.

Napomena: Ovaj popis nadahnut je sinopsisima spomenutih djela, te je svaka sličnost sa sinopsisima djela tek neznatna i nenamjerna.

You May Also Like…

Ljetni mjeseci i čitanje

Foto: Iz vlastite arhive Uvod Scenarij je sljedeći: stigli ste na more, neizdržive su vrućine, imate ambiciozan TBR, a...

0 Comments