Ljetni mjeseci i čitanje

Written by admin

August 24, 2024

Foto: Iz vlastite arhive

Uvod

Scenarij je sljedeći: stigli ste na more, neizdržive su vrućine, imate ambiciozan TBR, a odjednom vam se čini da nemate volje za čitanje?
 
Gdje pronaći mjesto za čitanje?
Ako baš gorite od želje da ste na top of the things, možda bi bilo dobro da se prvo sklonite od vrućine. Prvi način na koji to možete učiniti jest naći zaklon od toplinskog vala u nekom klimatiziranom prostoru – na vama je hoće li to biti vaša ljetna rezidencija ili obližnji kafić na nekom kantunu na obali mora, negdje duboko u hladovini.
 
Kako lakše čitati i prolaziti kroz knjige (makar i teško prohodne)?
Knjige su svima nama koji knjige nosimo sa sobom i na godišnje odmore sigurno dragi i neutješni prijatelji, za kojima često posežemo. No, nekada se dogodi i da ne znamo kako čitati, zašto čitati jer nemamo motivacije, volje ili jednostavno – nismo raspoloženi. Za jedno od rješenja, predlažem da si svaki dan zadate i označite u knjizi koliko ćete taj dan pročitati, neke istaknute činjenice ili naslove poglavlja zabilježite u bilježnici ili notesu, a svaki put kad nešto pročitate uspješno se nagradite!
 
Što ako ništa ne pročitam; kako si pomoći, a da me ne demotivira?
Prvo od svega, čitanje nije natjecanje. Ništa se neće dogoditi, i neće biti kraj svijeta, ako ne pročitate više od 10 knjiga na ljetovanju. U čitanju bismo svi trebali uživati i naći utjehu u pisanoj riječi onda kad nam je najpotrebnije. I sama više volim dublje se posvetiti knjizi, pa stoga mogu priznati da nisam jedna od onih bookbloggera koji godišnje pročitaju pozamašan broj knjiga. U knjigama je bitno uživati i nešto od njih dobiti, a ne smatrati se nedovoljno dobrima ukoliko smatramo da nismo dorasli standardima koje je netko postavio. Zato vam želim da ovo ljeto maksimalno iskoristite u bilo kojem, ne samo čitalačkom pogledu!
 

You May Also Like…

0 Comments