Kako početi pisati knjiški blog

Written by admin

August 24, 2024

U današnjem užurbanom svijetu odvojite malo vremena za sebe i posvetite se svojim hobijima. Volite pisati, a nikako da se pokrenete i to stavite u prvi plan? Ne brinite, ovdje sam kako bih Vam pobudila želju za pisanjem i uobličavanjem Vaše strasti u knjiški blog. Pretočite svoj talent u nešto ozbiljnije poput bloga, a tko zna možda to postane i Vaš posao. U nastavku donosim prokušane korake kako početi pisati vlastiti knjiški blog.

Foto: Canva

1. Imajte viziju o čemu želite pisati.

Vaš blog je Vaš prozor u svijet. Ukoliko volite ljubavne romane, ili pak krimiće, pišite o tome. Možete pisati isključivo o jednom žanru, ali i o više žanrova. Možete se ograničiti i specijalizirati za isključivo jedno područje, ali možete i širiti svoje knjiške vidike i horizonte. Ako ste svestrani, pišite o mnogo stvari, a ako pak, volite biti usmjereni na jedno područje, pišite osvrte na npr. samo kriminalističke  romane. Bitno je da ste predani onome što radite, a rezultati će sami nadoći. Ne očekujte mnogo, a dajte puno!

2. Isplanirajte detalje izrade bloga.

Ako i niste čovjek od planiranja, važno je da si date truda i isplanirate svaki korak pokretanja svog Bookbloga. Imajte na umu da je važna funkcionalnost Vašeg prozora u svijet, isto tako i dizajn, ali i sadržaj (content) koji kreirate. Preporučujem da proširite svoje djelovanje, osim Bloga i na društvene mreže poput Instagrama i Facebooka. Jer, bitno je da se Vaš glas čuje. Bitno je da znate jedno – dobar plan je pola uspjeha. Sada, krenimo na posao!

3. Izradite blog.

Blog možete izraditi na raznim platformama, poput: Bloggera, WordPressa, Wix-a i drugih. Izaberite za sebe najisplativiju opciju, jer se stvaranje računa na nekima od ovih platformi naplaćuje (WordPress, Vix; dok je Googleov Blogger potpuno besplatan). Posvetite pažnju svim koracima izrade Boobloga, kako ne biste propustili učiniti neki ključan korak. Ako budete imali problema, uvijek se možete obratiti nekome od svojih tehnološki osvještenijih ukućana ili prijatelja, ali i proučiti upute izrade vlastite platforme. Naravno, želim Vam puno uspjeha u svemu!

Foto: Canva

4. Posvetite se dizajniranju bloga.

Pri dizajniranju bloga i sadržaja na njemu, mogu Vam pomoći digitalni alati poput Canve. Iz osobnog Vam iskustva mogu reći da Canvu koristim svakodnevno i da ne mogu biti zadovoljnija njenim korištenjem. Zapravo, Canva je sa mnom od početaka kreiranja sadržaja na mom Bookblogu. Vrlo je jednostavna za korištenje, a postoji Basic i Pro plan, koji su po mjeri svakog content creatora. Pri kreiranju sadržaja za Bookblog, pazite na privlačnost i preglednost sučelja, ali i na ispravnost i pravopisnu točnost Vaših tekstova.

5. Krenite pisati.

Ideje su posvuda, vi izvucite najbolje iz svega. Možete hodati ulicom i odjednom dobiti ideju za Blog post, zapišite tu ideju u mobitel ili u neku bilježnicu ili na papir. Razradite tu ideju kad stignete kući i počnite pisati. Kako misli budu navirale, ne opirite im se. Samo pišite, a poslije možete revidirati svoje bilješke. Iako obično malo prepravljam svoju prvotnu verziju bilješki i odmah (uglavnom) imam gotov proizvod od svojih misli zabilježenih na papiru, volim barem dvaput pročitati što će biti moj finalni proizvod od teksta. Pišite kako Vam najbolje odgovara, u bilo koje dana (ovisno o tome jeste li jutarnji ili večernji tip, ili kada ste najkreativniji), ali uzmite dovoljno vremena za ponovno čitanje u svrhu provjere grešaka (proofread). Nije bitno kako, bitno je koliko često pišete. Trud, ambicija i upornost stvaraju umjetnika, a na kraju i virtuoza!

6. Planirajte o čemu ćete pisati.

O sadržaju pisanja na svom Bookblogu možete pisati analogne, ali i digitalne bilješke. Za digitalne bilješke preporučujem Notion, Slack, Monday ili Evernote. Planiranje je pola uspjeha! Ukoliko se nešto bude činilo neizvedivim, nemojte dopustiti da Vas nešto u Vašem naumu spriječi! Ne odustajte jer Vas mali koraci mogu dovesti do velikih ciljeva!

7. Pišite često – čak na dnevnoj ili tjednoj bazi.

Sadržaj možete planirati svaki dan, ali i samo tjedno. Pišite samo natuknice ili obimne bilješke, sve ovisi o Vama. Možete objavljivati svoje tekstove na tjednoj ili dnevnoj bazi, ali bitno je ste kontinuirani. Nemojte izgubiti fokus, i uvijek pronađite vremena za svoj Bookblog, unatoč okupiranošću svjetovnim obvezama. Što više budete pisali, bit ćete vještiji, iskusniji i predaniji tome i pisanje će postati Vaša druga koža. Pišite mnogo, jer tako gradite sebe i svoje navike. Sigurna sam da će se trud na kraju isplatiti, a Vaš Bookblog procvjetati.

Foto: Canva

8. Počnite zarađivati od bloga.

Ono što je Vaša strast može postati Vaš posao. Započnite dijeliti oglase na Vašem Blogu. Ukoliko posjedujete račun na Bloggeru, kao ja, počnite koristiti Google AdSense. No, postoje i drugi načini koje možete istražiti. Interesirajte se među iskusnijima od sebe i krenite u tu avanturu! Možda ste neodlučni, ali trud i pisanje će se itekako isplatiti.

9. Ne zaboravite na uživanje u procesu pisanja.

Dok pišete, probajte se uživjeti i dati u sav taj proces. Uzmite si vremena, pišite kad ste najnadahnutiji i najkreativniji, pišite najviše što možete. Vježbom i stalnim usavršavanjem ćete postati najbolji u tome što radite, makar se to ne odnosilo samo na pisanje. Znate onu englesku izreku: “Practice makes perfect!

10. Imajte osjećaj svrhe i smisla zašto pišete Bookblog – to je najbolja motivacija.

U životu je potrebno imati osjećaj smisla, to pojedincu daje poticaj i motivaciju. Nemojte počinjati neku aktivnost, samo da biste dobili neku korist iz nje, započnite je kako biste iz nje izvukli neki dublji osjećaj – možda osjećaj smisla. Ako imate svrhu, ako imate motivaciju, već ste uspjeli. Nadomak ste cilju! Ovo se ne odnosi samo na kreiranje Bookbloga, nego na sve u životu. Kreni i uspjet ćeš! Ne gubi vjeru u sebe, jer ti činiš razliku u svijetu – tvoj doprinos je važan, makar to samo bio tvoj dio Svemira – tvoj Bookblog.

Držim Vam fige,

Vaša Lana 

You May Also Like…

Ljetni mjeseci i čitanje

Foto: Iz vlastite arhive Uvod Scenarij je sljedeći: stigli ste na more, neizdržive su vrućine, imate ambiciozan TBR, a...

0 Comments